H Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής

Στόχος είναι η αποκατάσταση όσων καταστάσεων μας εμποδίζουν και μας δυσκολεύουν στην καθημερινότητα, και η ισορροπία για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Στόχος της είναι η εκπαίδευση https://www.pharmacy-care.gr/ των ασθενών σε τεχνικές επίλυσης και αξιολόγησης προβλημάτων για συγκεκριμένα πρακτικά προβλήματα. Τύπος που χαρακτηρίζεται κυρίως από ελλειμματική προσοχή – Τύπος απροσεξίας.

  • Η διαταραχή εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην δεύτερη επανέκδοση του DSM με τον όρο «υπερκινητική αντίδραση της παιδικής ηλικίας» εστιάζοντας στην υπερκινητική συμπτωματολογία.
  • Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ), είναι μια διαταραχή που εμφανίζεται στην προσχολική και σχολική ηλικία.
  • Παρουσιάζει γρήγορες και ξαφνικές αλλαγές της ψυχικής διάθεσης και έλλειψη αναστολών στις κοινωνικές σχέσεις.
  • Επιλέγοντας “Επιστροφή” επιστρέφετε στην ιστοσελίδα χωρίς να γίνει καμία επιλογή σχετικά με τα cookies.
  • Το όνομα με το οποίο παρουσιάζεται στη διεθνή βιβλιογραφία είναι ADHD και προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Attention-Deficit Hyperactivity Disorder (μεταφράζεται «Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας).
  • Ο μεγάλος αριθμός αποτελεσματικών φαρμάκων ακυρώνει την υπόθεση της μεμονωμένης ανεπάρκειας κάποιου νευρομεταβιβαστή.

Ωστόσο, οι επιστημονικές έρευνες για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα συνεχίζονται. Θεωρείται ότι προκαλείται από μια διαταραγμένη ικανότητας μεταφοράς μηνυμάτων στον εγκέφαλο και πιο συγκεκριμένα, αυτών που μεταβιβάζονται με τους νευροδιαβιβαστές ντοπαμίνη, νορεπινεφρίνη και σεροτονίνη, οι οποίοι μεταφέρουν τα μηνύματα από τον ένα νευρώνα στον άλλο. Το να είναι κανείς γονιός ή δάσκαλος παιδιού με https://www.pharmacyonair.gr/ και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) ή ενήλικας με ΔΕΠΥ σίγουρα δεν είναι εύκολο.

Φυματίωση: Όσα Πρέπει Να Ξέρει Ο Παιδίατρος

Οι μητέρες των υπερκινητικών παιδιών φαίνεται ότι δεν είναι διαθέσιμες για τα παιδιά τους το οποία μέσω της υπερκινητικότητας προσπαθούν να προκαλέσουν την προσοχή τους. Η ΔΕΠΥ γίνεται πιο εμφανής στη σχολική ηλικία, όπου οι απαιτήσεις στο σχολείο αυξάνονται, το ίδιο και ο χρόνος που το παιδί πρέπει να μείνει συγκεντρωμένο και ακίνητο στην καρέκλα του. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ σε αυτή την ηλικία παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες (ανάγνωση, μαθηματικά, ορθογραφία), είναι ασυνεπή στις υποχρεώσεις τους λόγω έλλειψης κινήτρων και παρορμητικής συμπεριφοράς.

διαταραχή ελλειμματικής προσοχής

Η χορήγηση πρέπει να διακόπτεται τα Σαββατοκύριακα και τις σχολικές διακοπές. Η ήπια προσωρινή καταστολή της ανάπτυξης αναπληρώνεται κατά τη διάρκεια διακοπής του φαρμάκου. Έχει αναφερθεί έκλυση τίκς σε παιδιά με οικογενειακό ιστορικό συνδρόμου Gilles de la Tourette, που οδήγησε σε διακοπή της αγωγής. Συστήνεται η χορήγηση του μια φορά την ημέρα, χωρίς όμως να χρειάζεται να διακόπτεται όταν το παιδί δεν πηγαίνει σχολείο. Προγράμματα τροποποίησης της συμπεριφοράς στηριζόμενα στη συμπεριφερολογική θεωρία μπορούν να γίνουν είτε στο σχολείο, είτε στο σπίτι. Το παιδί αναλαμβάνει καθήκοντα που βαθμιαία απαιτούν όλο και μεγαλύτερη συγκέντρωση προσοχής.

Κρίση Πανικού: Τα Συμπτώματα, Τα Αίτια, Η Θεραπεία

Η δόση μπορεί να χρειαστεί τροποποίηση μόλις προκληθούν παρενέργειες (σοβαρές θανατηφόρες παρενέργειες από την καρδιά, αιφνίδιος θάνατος). Γιαυτό προτού χορηγηθεί θεραπεία με ψυχοδιεγερτικά γίνεται λεπτομερής καρδιολογικός έλεγχος των παιδιών. Πόσες ώρες ΠΡΕΠΕΙ να κοιμάται το 24ωρο ένα παιδί, ανάλογα με την ηλικία του. Τα ερωτηματολόγια που χρησιμοποιούνται είναι τα https://www.pharm24.gr/ γενικά που ανιχνεύουν τη γενικότερη ψυχοπαθολογία του παιδιού, και τα ειδικά που ανιχνεύουν την υπερκινητικότητα . Ερωτηματολόγια και λίστες συμπτωμάτων βοηθούν στον διαχωρισμό του προβλήματος από άλλα συχνότερα συναντούμενα, όπως οι διαταραχές διαγωγής. Το εύρος προσοχής τους είναι περιορισμένο και δεν μπορούν να συγκεντρωθούν σε εργασίες που απαιτούν περίσκεψη.

Συχνά παρατηρούνται επίσης, διαταραχές προσωπικότητας (κυρίως αντικοινωνικού τύπου), αλκοολισμός και χρήση ουσιών. Παράγοντες κινδύνου για τη συνέχεια της παθολογίας θεωρούνται το άρρεν φύλο, η συνύπαρξη μαθησιακών διαταραχών, η οικογενειακή δυσλειτουργία και το ιστορικό αντικοινωνικών πράξεων εκ μέρους των γονέων. Κατά κανόνα τα παιδιά θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν τα συμπτώματα και στην ενήλικη ζωή, ειδικά όσον αφορά σε προβλήματα στη συμπεριφορά. Αυτό μπορεί να περιοριστεί αν το παιδί τεθεί εγκαίρως υπό ιατρική https://eumeds.gr/ παρακολούθηση. Είναι πολύ σημαντικό ένα παιδί να λάβει άμεσα βοήθεια, καθώς η ΔΕΠΥ μπορεί να επηρεάσει την εκπαίδευσή του, τις σχέσεις του με τους συμμαθητές του και την κοινωνική του ένταξη (με αποτέλεσμα την απομόνωσή του) και αυτό να το συντροφεύσει και στην ενήλική ζωή του. Επίσης, τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν περισσότερα προβλήματα κατάχρησης ουσιών, παραβατικής συμπεριφοράς και ατυχημάτων στην ενηλικίωση πράγμα που κάνει ακόμη πιο σημαντική την έγκαιρη αναγνώριση και παρέμβαση στην παιδική ηλικία.

Εμβόλια: Οι Επιπτώσεις Από Την Αμφισβήτηση Της Ασφάλειάς Τους

••• Σε ό,τι αφορά την παρορμητικότητα, το παιδί δεν έχει συναίσθηση του κινδύνου και φαίνεται ιδιαίτερα επιρρεπές σε ατυχήματα. Female Anatomy & Calendar Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα και στο μωρό σας σε κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης. Λόγω των παρενεργειών πρέπει να γίνεται προσεκτική εκτίμηση των περιπτώσεων που θα χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή.

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) θεωρείται ότι αποτελεί ένα σταθερό τρόπο συμπεριφοράς που εκδηλώνεται σε μικρή ηλικία και περιλαμβάνει την υπερκινητικότητα, την παρορμητικότητα και την διάσπαση προσοχής. Στην Αγγλοσαξονική βιβλιογραφία θεωρείται μια από τις συχνότερες νευροαναπτυξιακές διαταραχές της παιδικής ηλικίας. Ειδικότερα, τα παιδιά αυτή της ηλικίας συχνά εμφανίζουν δυσκολίες στον συντονισμό των κινήσεών τους και αδεξιότητα. Εξαιτίας της παρορμητικότητάς τους έχουν περισσότερα ατυχήματα από άλλα παιδιά και χρειάζονται μεγαλύτερη επίβλεψη. Εμφανίζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου, όπως δυσκολίες στην άρθρωση και στη δομή του προφορικού λόγου. Τρεις φορές πιο συχνό στα αγόρια από όσο στα κορίτσια, τοοικογενές σύνδρομο?

Το θεραπευτικό σχήμα περιλαμβάνει φαρμακοθεραπεία ή μη φαρμακευτική θεραπεία (ψυχοθεραπεία, ψυχοεκπαίδευση) ή συνδυασμό τους. Οι παρόντες όροι αποτελούν το συμφωνητικό μεταξύ του euroclinic.gr και των χρηστών/επισκεπτών όσον αφορά τη χρήση του και το περιεχόμενό του. Ο παρόν όρος καλύπτει όλα τα προσωπικά δεδομένα των επισκεπτών / χρηστών που τυχόν συλλέγονται, κατά τη χρήση του euroclinic.gr. Στο επίπεδο της πρωτογενούς φροντίδας, προέχει η αναγνώριση των συμπτωμάτων της υπερκινητικής διαταραχής από γονείς και δασκάλους. Ωστόσο εύκολα διαφοροποιούνται λόγω των χαμηλών νοητικών ικανοτήτων, των δυσκολιών στην κοινωνική επαφή, την παρουσία έντονων προβλημάτων στο λόγο και των στερεοτυπικών συμπεριφορών. Ακόμα δεν είναι γνωστή μία αιτία που μπορεί και ευθύνεται για τη γένεση του υπερκινητικού συνδρόμου.

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας επηρεάζει περίπου το 5% των παιδιών, και υπολογίζεται πως περίπου τα μισά από αυτά τα παιδιά θα εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα και κατά την ενηλικίωση. Ακόμα χειρότερα, πολλοί ενήλικες πάσχουν από τη διαταραχή και δεν έχουν λάβει ποτέ επίσημη διάγνωση και θεραπεία. Οι υπερκινητικοί έφηβοι έχουν χαμηλότερες σχολικές επιδόσεις απ’ ότι οι συνομήλικοί τους και μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολών στο γυμνάσιο ενώ διακόπτουν συχνότερα το σχολείο. Πολλοί έφηβοι με ιστορικό υπερκινητικότητας, εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά, έχουν αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και χαμηλή κοινωνική αποδοχή. Εξακολουθεί δε να είναι έντονη η παρορμητικότητα και η κινητική ανησυχία, ενώ η διάσπαση προσοχής είναι μια διάγνωση που τίθεται και στην ενήλικη ζωή .

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) γνωστή και ως υπερκινητικό σύνδρομο, είναι η συνηθέστερη νευροσυμπεριφορική διαταραχή της παιδικής ηλικίας. Τα παιδιά εμφανίζουν υπερκινητικές, απρόσεκτες και παρορμητικές συμπεριφορές οι οποίες δεν συνάδουν με την αναπτυξιακή τους ηλικία. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ένα παιδί με ΔΕΠΥ περιγράφει τον εαυτό του. Εξαιτίας της συμπεριφορά του αυτής συχνά έρχεται σε σύγκρουση με τους γονείς του γιατί, όπως του λένε, είναι διαφορετικός.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση, παρακολούθηση και ευθύνη. Οι γονείς παρατηρείτε στο παιδί σας κάποια από τα παρακάτω δείγματα ανάλογα με την ηλικία τους. ••• Σε ό,τι αφορά την υπερκινητικότητα, το παιδί χαρακτηρίζεται από έντονη ενεργητικότητα, που φαίνεται άσκοπη, κινείται συνέχεια, μεταπηδά από τη μία δραστηριότητα στην άλλη, κάνει συχνά ζημιές, είναι ανυπόμονο, απαιτητικό και δυσκολεύεται να δεχθεί κανόνες.

Εφαρμόζεται στα μεγαλύτερα παιδιά τα οποία έτσι επιτυγχάνουν να βελτιώσουν την αυτοεκτίμησή τους. Αποτελεσματικής σημασίας για την εξέλιξη της διαταραχής είναι η καταλληλότητα του εκπαιδευτικού πλαισίου. Ένα σταθερό, δομημένο, αλλά ευέλικτο εκπαιδευτικό πλαίσιο με ατομική προσέγγιση για το κάθε παιδί προσφέρει δυνατότητες βελτίωσης της συμπτωματολογίας και αποφυγής της σχολικής αποτυχίας. Ψυχοδυναμικά, η υπερκινητικότητα εκφράζεται με όλα τα σημεία που παραπέμπουν στη μανία, ψυχική και κινητική διέγερση, διάσπαση προσοχής, ιδεοφυγή, λογόρροια, οικειότητα, ιδέες μεγαλείου, παντοδυναμία. Εντυπωσιάζει επίσης η μεταλλαξιμότητα στην έκφραση των συγκινήσεων με διαδοχή γέλιων, θυμών, οργής, η υπερβολή των συναισθηματικών απαντήσεων και η γρήγορη εξαφάνισή τους.

Απαραίτητο στοιχείο για τη διάγνωση της διαταραχής είναι η εμφάνιση των συμπτωμάτων σε περισσότερα του ενός περιβάλλοντα, δηλαδή τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο. Συχνά αναφέρεται από τους γονείς ότι το παιδί είναι υπερκινητικό και «άτακτο» στο σπίτι, αλλά «άψογο» στο σχολείο ή το αντίθετο. Αυτό είναι πιο πιθανό να οφείλεται σε ανεπιτυχείς συμπεριφορικούς χειρισμούς στο σπίτι ή στο σχολείο αντίστοιχα παρά σε πραγματική ΔΕΠΥ. Τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ αρχίζουν συνήθως κατά την πρώιμη παιδική ηλικία και μειώνονται καθώς φτάνουμε στην εφηβεία.

egemen